Du er nå her:  index > > artikkel


Arkiv: Kjent norsk fildeler snakker ut

Av: Simon Eriksen Valvik | Utskriftsvennlig

Vi har i løpet av ganske kort tid opplevd at tre norske BitTorrent-sider har prøvd å starte tiltross for plate og filmbransjens store trusler. Hvor vanskelig er det å spore opp dem som driver med slike sider? Og hvem er det som forsøker og avsløre dem?...
For dere som ikke vet hva en BitTorrent-side er kan dette i korte trekk forklares på denne måten: Du må ha et program som støtter .torrent filer. Finn så en side med torrenter, velg den filen du ønsker å laste ned, velg hvor du vil at filen skal lagres på maskinen og vent til produktet er ferdig nedlastet.

Torrent filer er avhengige av at det finnes andre brukere et sted i verden som har lastet ned det du er på jakt etter, jo flere, jo fortere går nedlastingen. Programmet vil koble deg til personenes datamaskiner og nedlastingen starter.

Ungdomsiden har tidligere skrevet om nettstedet torrentpunks.net, en norsk torrentside, som ikke turte å gjette på hvor lenge de kunne klare å holde siden oppe. Denne siden er nå nedlagt, det samme skjedde med nullrouted. Hva var det som fikk dem til å stoppe? Hvorfor ble sidene lagt ned etter kort tid?

Vi har fått tak i en av dem som har vært med på å gi liv til alle de norske torrentsidene. Personen vil ikke navngis på nettet, men opplyser at brukernavnet han går under er HWpain.

HWpain er et kjent navn for de fleste torrentbrukere i landet. Vi ringer til avtalt tid og intervjuet er i gang.
- Vi gir oss ikke så lett, det skal noe til at vi legger ned og gir oss for godt. Vi gjør egentlig ikke noe ulovlig, det er brukerne selv som velger å laste ned og dele filene. Vi gir dem en side og en server med stor kapasitet, så kan de selv velge hva de vil bruke den til.

Ungdomsiden har tidligere intervjuet en av moderatorene på siden torrentpunks. I likhet med HWpain har han hengt med i lang tid. Han fortalte at det ikke var noe han holdt særlig hemmelig, både venner og bekjente viste om hva han drev med. Overraskende nok har HWpain det på samme måte.

Selv om han nå er administrator vet folk i den nærmeste kretsen hva han driver med. Man skulle jo tro at en slik ting ville bli holdt hemmelig, men der tok vi feil.
- Jeg har et helt avslappet forhold til dette og jeg føler ikke at jeg har noen grunn til å være redd enda. Men det er klart, dersom politiet hadde stått på døra hadde det ikke vært særlig artig.

HWpain bekrefter at Nullrouted, slik det sto i pressemeldingen, faktisk fikk en ”seriøs advarsel fra en sentral advokat i kampen mot norsk warez”.
- Flertallet valgte derfor å stenge siden umiddelbart. Dette var selvsagt ganske kjedelig og sammen med noen nye folk bestemte vi oss for å starte opp en ny side. Torrentsider er kommet for å bli, legger han til med en lattermild tone.

Det er ett og annet han ikke skjønner med musikk og film bransjen. - Jeg forstår ikke hvordan de tenker. At slike sider skal ha noen innvirkning på salget av cd plater og filmer har jeg vanskelig for å tro. Dersom ungdom får høre eller se noe de liker går de rett til butikken og kjøper et eksemplar for å støtte artisten eller skuespillerne. Det er sånn det fungerer i dag!

Undersøkelse
Ungdomsiden tok kontakt med hundre ungdommer for å sjekke om dette stemmer. Resultatet var overraskende. 18 % svarte at de ikke kjøper men bare laster ned, mens 63 % (godt over halvparten) svarte at de velger å støtte artisten eller skuespillerne. Noen sa også at de kjøper materialet fordi de ønsker å eie et originalt eksemplar fremfor et kopiert. Det var kun 19 % som ikke har hørt om torrentsider. Hwpain fikk delvis rett i teorien sin. Flertallet kjøper faktisk originalen fremfor å sitte med en kopi.

Sjefene og moderatorene
Administratorene og moderatorene på slike sider er tilsynelatende ikke særlig hyggelige, dersom du kommer i skade for å stille et spørsmål som de ikke liker, kan du risikere å få et ganske skarpt og nedtrykkende svar tilbake.

En standard regel på slike sider er ”Lytt til hva Staben sier, og ikke tross en moderators henvisninger”. Lar de en slik regel stå slik at de føler at de har makt over brukerne? Er de rett og slett kriminelle og maktsyke mennesker?
Slik vi vurderer Hwpain stemmer ikke noe av dette. Han er full av humor og spøker i ett sett.
- Regler er til for og følges. Dersom ingen hadde fulgt anvisningene på siden ville det bare blitt kaos, sier han. Noen må jo holde kontrollen.

En slapp innstilling
Etter å ha lest om hvor mye film og musikkselskapene hater disse sidene skulle men vel tro at de virkelig gjorde noe for å sette en stopper for fildelingen, men nei. De gjør faktisk veldig lite. Ingen av dem har ansatt egne folk i Norge som driver med å spore opp slike sider, dette er noe de overlater til Politiet/Økokrim. Hvorfor gjør de det?
Det er kapasiteten det går på. Ingen av selskapene har noe særlig ledig kapasitet som de kan bruke på å spore opp slike sider. Mange blir først oppmerksomme på dette gjennom skuespillere og artister som selv melder ifra hvis de snubler over en side med film eller musikk materiale.

Da er det kanskje ikke lenger så rart at det ikke blir oppdaget og rapportert så mange tilfeller som det kunne blitt. For noen artister er det faktisk en stor ære og oppleve at musikken deres blir så populær at den legges ut på nettet. Ungdomsiden har kjennskap til inntil to artister som har valgt å ikke si noe til plateselskapene sine fordi de synes det er positivt.
Hvem skal stoppe fildelingsnettverkene da?

Nye Kripos
Nye Kripos ble etablert 1. januar 2005 og har som hovedoppgave å bekjempe organisert og annen alvorlig kriminalitet også datakriminalitet.
Etter det Ungdomsiden får høre er det Nye Kripos og politidistriktene som har ansvaret for å vurdere straffeforfølging av fildelingsnettverk i Norge.

Politiadvokat Espen Skjerven er ansatt i Nye Kripos og bekrefter at de jobber med saker om fildeling på internett, og han er fullstendig klar over at det enda finnes torrentsider i Norge. Han ønsker ikke å kommentere spesifikke sider, men gir uttrykk for at de er kjent med sidene og fildelingsnettverk på internett.

Hvordan vurderes en slik sak?
- En ny sak skal bli vurdert nøye. Først og fremst om den er alvorlig nok til at Nye Kripos skal ta den. Hvor godt organisert nettverket er, vil kunne ha betydning.

Hva med ressursene?
- Nye Kripos har ikke kapasitet til å ta alle saker om datakriminalitet i Norge, systemet er slik at det heller ikke er meningen at vi skal gjøre dette, de enkelte politidistriktene vil også spille en viktig rolle.
Ungdomsiden spør hva de ville gjort dersom vi hadde gitt dem et konkret navn og et telefonnummer.
- Det blir et altfor generelt spørsmål og jeg ønsker ikke å si noe mer om det. Saken må vurderes der og da.

Vet dere noe om alderen til de som holder på?
- Vi vet at det varierer fra tenåringer til personer i tretti årene. Forrige gang en slik sak havnet i retten var gjerningsmannen rundt tretti.
Dersom noen av bakmennene skulle være under 18 år, vil dette hatt noen betydning? - Den kriminelle lavalder er 15 år, så de kan risikere å få en straff. En eventuell straffereaksjon vil bli vurdert konkret tatt i betraktning av blant annet handlings karakter og om det er en første gangs overtredelse, graden av skyld, personens livssituasjon og alder.

Forskjellige meninger
Platedirektør og Fono formann, Larry Bringsjord mener at politiet ikke prioriterer små fildelingsnettverk. Men han antar at de største nettverkene er stengt.
- Nå som den nye loven er kommet stiller vi sterkere i slike saker. Og det vil nok bli enklere å ta opp kampen mot piratene. Han bekrefter også at platebransjen ikke selv har anledning til å lete på nettet etter ulovlige kopier.

Vi forteller ham om undersøkelsen vår.
- Jeg synes jo det er flott at flertallet kjøper originalen, men meningen er jo at ALLE skal kjøpe den på lovlig måte. Selv om fildelingsnettverkene sprer litt ”reklame” for artister ønsker vi selv å bestemme hvor mye vi vil markedsføre en artist. Dersom folk laster ned musikk via nettet burde dette ha skjedd fra plateselskapets hjemmeside.

Hvorfor kan ikke plateselskapene legge ut hele klipp på nettet som er sikret mot nedlasting?
- Dette kunne vi ha tenkt oss å gjøre, men vi får ikke muligheten til dette fordi vi da må betale avgifter til TONO, og det ville vi ikke tjent på.

Konklusjon
Det virker ikke som om politiet eller musikk og filmbransjen gjør nok for å hindre fildeling. Altså kan HWpain og gjengen hans inntil videre ta det med ro, hvor lenge er uvisst.
Ungdomsiden skal følge saken og lover å komme tilbake med flere innspill etter hvert!

(Ungdomsiden.no 26.11.06, 12:02)


Tilbake
annonser: