Du er nå her:  index > > artikkel


Fildelere om seg selv

Av: Simon Eriksen Valvik | Utskriftsvennlig

- Alle jeg kjenner driver med fildeling. Det er mange hyggelige mennesker, og det hender vi møtes en gang i blant for å spise pizza og gå på kino, sier et medlem av en norsk torrent-tracker…
Det finnes mange måter å dele filer på. Kazaa, LimeWire, BearShare er fildelingsprogrammer de fleste personer som laster ned filmer og sanger har hørt om. Hva er grunnen til at noen velger å skaffe seg materialet på en ulovlig måte, mens andre følger loven?

Ungdomsiden.no har intervjuet en rekke personer. Alt fra aktive fildelere til de som knapt vet hva fildeling er.

Vi stilte oss opp i Markens, Kristiansands handle- og gågate og stoppet tilfeldige ungdommer som gikk forbi.

- Jeg vet ikke hvordan jeg laster ned ting fra nettet, så jeg får andre til å gjøre det for meg, sier en jente på 17 år. Hun vet om mange som driver med nedlasting fordi de ikke gidder å bruke penger på å kjøpe det på den lovlige måten.

Hun skjønner at film og platebransjen blir sinte når de taper penger, men det bryr hun seg ikke om.

- Jeg velger å gjøre det på den ulovlige måten. Jeg er ikke redd for at de jeg kjenner skal bli tatt for å gjøre det. Det er så mange som driver med det tror jeg, det vil bli umulig å stoppe eller spore opp alle.

Hun får full støtte av Martin som ikke ønsker å oppgi fult navn.

- Jeg henter oftest sanger fra nettet, filmer tar for lang tid. Jeg kjøper musikken hvis jeg hører noe bra på nettet. Jeg er ikke redd for å bli tatt. Vi er så mange, ikke bare i Norge, men også i andre land. Å stoppe oss blir en umulig oppgave.

Martin mener at platebransjen får god reklame når albumene til artistene deres legges ut på nettet.

- Jeg tror flere velger å gå i butikken å kjøpe en cd hvis de liker den. Det er mer stas å ha en original, og hvis du vil støtte artisten eller bandet må du jo kjøpe skiva.

Delte meninger
En anonym bruker fra fildelingsnettverket norbits.net velger å sammenligne nedlastingen av en film, med et lån av andre kamerater.

- Det er en som har kjøpt filmen. La oss si han låner den ut til noen, da får de antagelig låne den gratis. Det samme med fildelingen. Folk låner filmen og sletter den når de er ferdig med å se den. Jeg føler ikke det er som å stjele en lommebok eller film i butikken.

Han er innom torrentsider og andre nedlastingsprogrammer daglig. Hva med frykten for å bli tatt?

- Jeg var redd for å bli tatt i begynnelsen, men nå tror jeg vel at det er administratorene og uploaderne som blir tatt, hvis det i skjer. Det skal nok sykt mye til.

Under Uro saken var han redd for at hele nettverket skulle forsvinne, likevel synes han at filmselskapet har seg selv å takke for det som skjedde.

- De valgte å vise den på VGTV før den er blitt vist på kino. Når de er så dumme kan de ikke forvente seg annet, men jeg synes ikke det var noen morsom situasjon. Jeg vet om noen som valgte å ligge lavt i lang tid etter dette.

Nye venner
Vi har tidligere skrevet om kameratskap som blir stiftet på nettet gjennom fildelingsmiljøet. Dette er han ikke like begeistret for.

- Jeg kjenner noen som har fått mange nye venner på den måten, men jeg personlig synes det blir mer riktig å ha venner jeg møter ofte. Jeg respekterer de som velger å finne venner på nettet, men de bør være forsiktige. Jeg foretrekker å få venner jeg kan gå sammen med når som helst.

På dette området møter han motstand fra mange. En av dem er ”Luringen” som også er aktiv i miljøet.

- Jeg har blitt kjent med mange hyggelige mennesker. Det hender vi møtes, da spiser vi pizza og snakker sammen.

Diskusjonene er mange. Hvor lurt er det å møte folk du har truffet på nettet? Hos UNG i Nordland som står bak spørretjenesten Klara Klok får vi opplyst at de skal på kurs i februar om nettopp dette. Det er nemlig et økende problem at unge mennesker møter andre via chat og andre kommunikasjonskanaler på nettet, for deretter å møtes. Ungdomsiden vil komme tilbake til dette ved en senere anledning.

Luringen skjønner at film og platebransjen må ha betalende kunder, men sier at de som ikke har penger også skal få lov til å nyte gode filmer og tv-serier.

Vi har intervjuet en rekke av Norges aktive fildelere, alle intervjuene vil bli publisert i en egen kategori.

(Ungdomsiden.no 22.12.06, 12:10)


Tilbake
annonser: