Du er nå her:  index > > artikkel


16-åring tiltales for fildeling

Av: Simon Eriksen Valvik | Utskriftsvennlig

En 16 år gammel gutt fra Stavanger har innrømmet å stå bak et fildelingsnettverk med rundt 1500 brukere. Gutten kan nå risikere 4000 kroner i bot og 60 dagers betinget fengsel…

Tobias Andersson kritiserer plate og
filmbransjen. Foto: Piratbyrån
Relaterte saker: Fildelere om seg selv


- Arkiv: Kjent norsk fildeler snakker ut

De siste årene har fokuset på ulovlig fildeling økt, og plate og filmbransjen har varslet at de vil sette inn flere ressurser på å få straffet de som står bak. 16 – åringen fra Stavanger skal ha stått bak fildelingsnettverket Stavanger Dragon Hub, et såkalt DC nettverk.

Foreldrene til gutten kan i følge advokat Espen Tøndel fort komme på et sekssifret beløp.

- I noen saker sitter vi med IP-adresser, vår jobb er da å levere en anmeldelse til politiet på vegne av plate og filmbransjen. Alderen på den eller de som står bak vet vi ikke. Det er politiets oppgave å identifisere dem og vurdere saken, sier Tøndel til Ungdomsiden.no

I følge Dagbladet har advokatfirmaet Simonsen fire advokater som jobber med fildelingssaker. En person er også satt til å overvåke nettsider og fildelingsnettverk.

Foreldre bør være på vakt
Foreldrene kan altså holdes delvis ansvarlige, men dette er noe som må vurderes nøye fra sak til sak. Det er med andre ord å anbefale at foresatte følger med på hva barna deres driver med på nettet.

Denne saken skal være den første i en serie av anmeldelser. I følge Tøndel er det flere lignende saker rett rundt hjørnet.

Et annet syn i Sverige
I Sverige har tallene på anmeldelser gått ned den siste tiden, dette skyldes i stor grad at det ikke lenger er aktuelt å anmelde privatpersoner.

- Svenske IFPI har sammen med deler av bransjen kommet fram til at det ikke er interessant å anmelde privatpersoner lenger. Her prøver en å finne nye løsninger med bredbåndsleverandørene og lignende, sier Tobias Andersson i Piratbyrån.

Han mener at å anmelde ungdom for fildeling er et tegn på desperasjonen over å være maktesløse i kampen mot piratene.

- Det de prøver å oppnå er å skremme andre. Det de glemmer er at fildelere ikke bare er fildelere. Mange av dem går i butikken og kjøper cd-plater og filmer. Det bransjen gjør ved å anmelde folk er å støte kundene sine fra seg. Mange av dem vil snart ikke kjøpe noe fordi de vet at de ikke lenger bare støtter artistene, men også den store jakten på dem selv.

Andersson tror det er en nærmest umulig oppgave å få en slutt på delingen.

- Nå er det for sent å komme med nye løsninger. Folket har valgt pirat-modellen. Bransjen har vært for trege. De skulle kommet opp med alternativer tidligere, og tilpasset seg de tjenestene folket ville ha.

--
Kilder:
Dagbladet.no
ITavisen.no


(Ungdomsiden.no 04.01.07, 18:40)


Tilbake
annonser: