Du er nå her:  index > > artikkel


Lånekassen lei av luringer

Av: Hans-Petter Bjørkli & Ingvild Gonsholt | Utskriftsvennlig

Er du student med borteboerstipend, kan du om få dager bli bedt om å dokumentere at du bor borte. 1.000 studenter i landet skal kontrolleres av Statens lånekasse for utdanning.Lånekassen vet at noen studenter opplyser i søknaden sin at de bor borte, men bor likevel sammen med foreldrene sine. Blir de fersket, vil det koste dem dyrt. I verste fall kan studentene miste retten til videre studielån, og forholdet kan politianmeldes.

Tips fra studenter

Over 150.000 studenter i høyere utdanning får 82.900 kroner årlig i studielån fra Lånekassen. Hjemmeboende studenter får pengene i form av lån, mens dem som bor borte, får 40 prosent av studielånet omgjort til utdanningsstipend ved bestått eksamen. Det betyr at hjemmeboende studenter som jukser seg til borteboerstipend, får 33.160 kroner uten rett til det.

– Vi får inn tips fra ærlige studenter som irriterer seg over at noen jukser. Det er viktig for oss at den støtten vi utbetaler går til de studentene som har rett på pengene, sier informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum.

– Det er ikke første gangen Lånekassen foretar en slik kontroll, men det er mange år siden dette sist ble gjort, opplyser Mjærum.

Kan bli politianmeldt

I disse dager sender Lånekassen ut 1.000 brev til studenter med borteboerstipend. Halvparten er til studenter ved NTNU i Trondheim, mens resten er til studenter rundt om i hele landet.

Kontrollen gjelder studenter som har foreldrehjemmet i en slik avstand at de har mulighet til å bo hjemme. Studentene blir bedt om å sende inn kopi av leiekontrakt eller bekreftelse for at de leier leilighetene de bor i. Lånekassens reaksjoner på falske opplysninger vil avhenge av hvor alvorlig misbruket er. Oppdager Lånekassen at leiekontrakten eller andre dokumenter er forfalsket vil studenten i verste fall kunne havne bak lås og slå.

(Ungdomsiden.no 17.02.08, 17:55)


Tilbake
annonser: