Forside
UngBlog
Aktuelt
Sport
Kultur
- Film
- Musikk
- TV
Data og spill
Utdanning
Mote og trender
Skolestiler
Infobasen
Spørrebanken
Kontakt oss

Du er nå her:  index > skolestiler>
Victoria. En kjærlighets historie

Sjanger: Analyse
Forfatter: Asle Soerensen
Lagt ut: 11.09.04
Skriv ut:
Forside:
Kunt Hamsun, født 1859-død 1952, skrev "Victoria" i 1898. Han vokste opp i Nordland, og den nord-norske naturen preget mye av hans dikting.
Debutromanen "Sult" innledet nittiårenes nyromantiske dikting. Også i de neste bøkene hans:"Mysterier", "Pan" og "Victoria" prøver Hamsun og trenge inn i personenes ubevisste sjeleliv. Typisk for denne måten å skrive på skildringen av følelser, lengsler og stemniger. Ofte er personene ensomme og de går sine egne veier. Hamsun brukte også natur skildringene på en ny måte. De understreket på en måte den stemning og de følelser som rørte seg inni enkelt personene.

Hamsun ble etter 1. verdenskrig svært kritisk til industrisamfunnet og fikk i 1920 Nobelprisen i litteratur for "Markens grøde".

Knut Hamsun hadde stor sympati for tyskerne og nazismen, og ble dømt som landsforræder etter siste krig. Men han står likevel som en av de største forfatterne i Norge i nyere tid.

"Victoria" er kanskje ikke en roman. selv kalle Hamsun den en kjærlighetshistorie. Boka er "intet annet enn litt lyrikk", sa han, og kritikerne har derfor kalt den en prosalyrisk historie.

"Victoria" handler om kjærlighet og forelskelsen mellom herregårsdatteren Victoria og møllersønnen Johannes. Ved hjelp av flere trekantforhold f.eks mellom Victoria - Johannes og diktningen, mellom Victoria - Johannes og Camilla og endelig mellom Johannes - Victoria og Otto skildrer Hamsun alle slags merkelige tanker, drømmer og lengsler. Til slutt ender det tragisk, Victoria sviker sin elskede Johannes for å få den rike Otto, slik faren hennes ønsket. Hun dør av tuberkulose uten å få Johannes. Slik blir boka stående som et dikt om håpløs og uoppnåelig kjærlighet.

"Victoria" er bygget opp som en prosalyrisk roman, der det lyriske først og fremst uttrykkes gjennom bruk av kontraster, gjentagelser og lyriske hvilepauser.
Komposisjonen har en fortløpende handling i løpet av et tidsrom på 11år, fra Johannes er 14 til han er 25.
Boka er bygget opp over 13 kapitler. Der er en kronologisk rekkefølge, men mellom kapitel 1 og 2 er der har gått 5-6 år.

Den unge møllersønnen Johannes skildres allerede som 14 åring som "en svær knægt", mens Victoria i begynnelsen av 2. kapittel beskrives som "stor og høy".

Men det er først og fremst deres indre liv som skildres. Gjennom dagdrømmer og brev får vi et klart bilde av kjærlighetsredselen hos Johannes og kjælighetssviket hos Victoria. De øvrige personene er brikker i hovedpersonens spill for ikke å avsløre sitt hovmod overfor den de egentlig elsker. Dikteren inni Johannes vinner over et samliv med Victoria. Og Victoria bruker Camilla som en slags unnskyldning for at hun selv ikke våger å gifte seg med Johannes.
Selv ikke etter brannen i kapitel 10, som fjernet alle ytre hindringer mellom de to, kunne de to få hverandre.

Det er gjennom Johannes' øyne vi opplever Victoria, men forfatteren sammenligner henne ofte med ting i naturen. Gjennom dialoger, monologer og tankereferat røper personene sitt indre liv. Men det hender også at forfatteren gir oss en subjektiv skildring av personenes indre.

Naturen blir i boka brukt til å skildre stemninger og følelser inne i hovedpersonene. Både fuglene og trærne lver møllersønnen Johannes i harmoni med. Selv hverstein i granittbruddet kjenner han. Når kjærligheten trenger på, og uroen i sjelen og alt som vil trekke dem bort fra hverandre gjør opprør, lar Hamsun også naturen spille med.

Den mest dominerende konflikten er Johannes' sterke dragning mot diktningen, samtidig som han ikke tør elske Victoria helt og fullt før det er forseint.
Selv når de ytre hindringer som standsforskjellen mellom de to, ikke lenger betydde noe, var det stoltheten i dem og dikter kallet hos Johannes som gjorde at kjærlighetsforholdet mislyktes. Men som en merkelig kontrast er det nettopp lengselen, kjærlighetssorgen og Victorias død som inspirerer Johannes til å skrive store romaner.

Temaet i boka er kjærlighetsredselen i dikteren Johannes. Det er redselen for at drømmen om kjærlighet skal gå i oppfyllelse, og binde ham til en annen for alltid. Dikteren må alltid leve i frihet.
Samtidig er kjærlighetssvinket hos Victoria den annen del av temaet. Hamsun viser hvordan samfunnets regler og tradisjoner tar livet av kjærligheten.

Om det finnes et budskap, kan det være at kjærligheten står over alt annet i livet.
annonser: