Forside
UngBlog
Aktuelt
Sport
Kultur
- Film
- Musikk
- TV
Data og spill
Utdanning
Mote og trender
Skolestiler
Infobasen
Spørrebanken
Kontakt oss

Du er nå her:  index > skolestiler>
"Unnskyld, Nina!"

Sjanger: Analyse
Forfatter: Christian Torp
Lagt ut: 11.09.04
Skriv ut:
Forside:
"Unnskyld, Nina!" er en tekst som er skrevet i Klassekampen. Klassekampen er en politisk avis gitt ut av Rød Valgallianse. RV kjemper for kvinnenes sak og liker å stå i nær kontakt med enkeltpersoner. Denne teksten er skrevet i entallsform for å få frem enkeltpersonene som RV interesserer seg for, personen representerer og er et bilde på alle unger som er offer for samme situasjon som "Nina" vi får høre om over hele landet.

Hovedsynspunktet i teksten er å vise folket og politikerne at "systemet" ikke virker og at en drastisk forandring må til for at "systemet" skal begynne å virke igjen. Personen bak leserinnlegget har brukt en personlig form på teaksten for at mottaker skal føle at det er han/hun teksten er skrevet for. Overskriften "Unnskyld, Nina!" viser at teksten som følger prøver å forklare at forfatteren er lei seg for noe, og vil gjøre det godt igjen.

Senderen er en dame og har kanskje vært i samme situasjon som "Nina" i teksten, kanskje hun forteller oss hvordan hun engang har hatt det selv og hvordan hun har blitt avvist av systemet. Derfor blir det et personlig preg over teksten. Mottakeren er alle de barna som er i samme situasjon over hele landet som "Nina" er. Forfatteren prøver å vekke minner hos mottaker og få han/hun til å føle seg truffet. Ordet "du" er gjentatt noen og tretti ganger for å få det til å virke personlig for mottaker. Forfatteren bruker et litt barnslig språk som gjør det enklere for barn og forstå hva hun snakker om, ingen vanskelige ord er brukt. Forfatteren bruker mye indirekte argumentasjon, hun går ikke rett på sak og sier hva hun mener, men velger å ta Barnevernsnemndas side og forklare på en enkel måte hva de mener om barna. Mottaker kan også være kommunestyret i de forskjellige kommunene rundt om i Norge, og prøve og opplyse dem om hva de egentlig gjør. Hun vil ha frem at disse "Ninaene" ikke bare er noen nummer som kan legges i et arkiv, men mennesker med tanker og følelser. Hun vil få kommunestyrene til å prioritere pengene på andre ting enn bare kjøpesenter og motorveger, som egentlig ikke er så nødvendig som et menneskeliv.

Denne teksten vekker tanker hos de fleste, forfatteren vil nok at folk fra kommunestyret skal få lese den. hun har satt teksten inn i Klassekampen hvor det er mange som deler hennes følelser spesielt RV tilhengere. Hele teksten er ironisk fremstilt, Mary-Ann mener ikke å si unnskyld på vegne av kommunestyret, noe hun gjerne ville de skulle ha gjort og later dermed som at hun snakker på vegne av dem. Hun vil at kommunestyret skal vise mer følelser. Hun forteller om hvordan forskjellige situasjoner i "Ninas" liv er og prøver å få kommunestyret til å skjønne at det er et ekte menneske akkurat slik som dem som sitter i kommunestyret. En annen faktor som viser at hun utgir seg for å være kommunestyret er at hun bruker ordet "vi" om den som snakker. Hele teksten kan jo leses fra en person til en annen og det er det den er beregnet på. Hun kaller også dette landet hjerterått i slutten av teksten i forbindelse med en siste unnskyld fra kommunestyrene, i dette landet hun skjemmes over. Hun skjemmes over hva som prioriteres mest og hvordan "vi" tenker.

Greit, godt og fyldig svar på oppgaven dette er noe nytt fra Torp. Kunne kanskje Trukket frem flere virkemidler og begrunnet dine påstander mer, ellers fint. Stå på, fortsett slik.
annonser: