Forside
UngBlog
Aktuelt
Sport
Kultur
- Film
- Musikk
- TV
Data og spill
Utdanning
Mote og trender
Skolestiler
Infobasen
Spørrebanken
Kontakt oss

Du er nå her:  index > skolestiler>
Ungdom og Røyk

Sjanger: Annet
Forfatter: Andrea Kwisrwe
Lagt ut: 01.03.05
Skriv ut:
Forside:
Alle ungdommer har fått vite at røyking er helsefarlig. Enter har de fått vite det via skole og foreldre, eller de har sett det på TV eller i lest om det i aviser. Men hva kan da være grunnen til at så mange unge allikevel begynner å røyke?

Det kan være flere årsaker til dette. Hovedgrunnen er nok gruppepress. De aller fleste vil antagelig, minst en gang, oppleve at noen vil ha en til å røyke. Det er mange som ikke klarer å si nei når noen spør dem om en blås. Noen kan utrolig nok ha lyst til å røyke, andre igjen klarer faktisk å si nei. Hvis man er blant dem i den siste gruppen, er man heldig. Det er likevel mange som for eksempel er redd for å bli stengt ute fra ”Gjengen” sin hvis man ikke begynner å røyke. Noen tror også at de vil bli ”Ukule” hvis de ikke gjør det. For sjenerte og passive ungdommer som ellers ikke sier så mye og kanskje vanligvis bare blir oversett, kandet å begynne å røyke gjøre en ”kul”. Du trenger bare å røyke, og du slipper kanskje å bli mobbet og ertet.

En annen grunn til at mange begynner å røyke er slanking. Nikotinen og de andre farlige stoffene i røyken fører nemlig til økt forbrenning, og den demper sultfølelsen. På denne måten blir anstrengelsene mindre en ved vanlig slanking.

Dette er nok hovedgrunnene for at folk begynner å røyke, men det finnes også dem som sier at de røyker for å ha noe å gjøre. Disse røykerne sier de ville kjedet seg uten røyken. Dette er de som røyker mest. De tenker ikke på at å kjede seg litt noen gangerfaktisk kan være bedre en å dø. Så hva kan gjøres for å forhindre at ungdom og andre begynner å røyke?

Dette er et vanskelig spørsmål som trenger et svar. Mange politikere har prøvd å finne det, og noe av det viktigste de har gjort er at de har fått satt i gang prosjekter og andre tiltak mot røyking på skolene. Foreldre spiller også en stor rolle når det gjelder å ikke få barna til å røyke, men på skolen får hele klassen den samme informasjonen, og sjansene for gruppepress minsker.

TV og annen media har også mye å si når det gjelder røyking, men det viktigste er at alle får vite hvor farlig og unødvendig det er. De aller fleste forstår nok dette med en gang, men det er også noen som ikke skjønner det før de har fått kreftdiagnosen.

Den som har størst ansvar er likevel deg! Det er du som bestemmer om du vil begynne å røyke, og det er du som kan dø av det. Det meste er egentlig opp til deg.
annonser: